injuries

Vilka sporter orsakar flest skador?

Att det går att skada sig när man sportar vet de flesta. Men vilka sporter är egentligen de farligaste? Det beror på om man ser till antalet skador eller vilken sport med högst procentuell risk. Vi har här samlat de sporter som orsakar flest skador bland dess utövare.

Flest antal skador

worst

Fotboll – Det här är helt klart den sport som har flest antal skadade spelare per år. Det är inte så konstigt med tanke på att det samtidigt är den som sport som har flest utövare.

Ishockey – Det här är en mycket fysisk sport med många tacklingar som gör att spelare lätt skadar sig.

Hästsport – Hästsporten är med på listan över de sporter med flest skador. Många av dessa handlar om att utövaren har ramlat av eller blivit sparkad av en häst.

Innebandy – Innebandy är en annan fysisk sport med högt tempo och på en liten plan. Det gör så att många spelare åker på en skada.

Alpin skidåkning – I alpin skidåkning så går det snabbt utför. Tappar skidåkaren kontrollen över skidorna så är det enkelt att skada sig.

Högst risk för skador

ankle

Kampsport – Kampsport är den farligaste sporten om man ser till hur många skador som procentuellt sker på alla utövare. Att kampsport medför sina risker är ingen hemlighet så att denna sport toppar listan med mest fara är lätt att förstå.

Hästsport – Den sport som ger allvarligast skador är hästsport. I samspelet med dessa stora djur, där tempot ofta är högt som till exempel i kapplöpning, så är risken för allvarliga skador större än i  andra sporter.

Extremsport – Extremsporter är självklart de sporter som är absolut farligast och som medför en stor risk varje gång man utövar sporten. Dock så är denna typ av sport inte lika intressant att göra analyser av då riskerna är en del av spänningen och dessutom så är dessa typer av sporter mindre vanliga.

Med många andra mindre fysiska sporter så är det också lätt att dra på sig skador. Löpning är ett exempel på en sport där utövaren många gånger riskerar att få sträckningar, ont i knäna eller liknande åkommor. Det enklaste sättet att slippa dessa skador är att inte ta ut sig för mycket om man inte redan är vältränad och att lyssna på sin kropp. Att sakta öka tempot och ta vilodagar är ett bra sätt för kroppen att vänja sig vid den fysiska ansträngningen och minska skaderisken.

11 månader ago