sport påverkar din hälsa

Hur sport påverkar din hälsa

Att röra på sig är livsviktigt. Kroppen mår bra av motion och det finns många hälsofördelar med att träna regelbundet. Träning är inte bara nödvändig för att hålla kroppen i bra skick utan påverkar även din mentala hälsa på ett positivt sätt. För att du ska få ut så mycket som möjligt av din motion så bör den vara väl intergrerad i din livsstil. Du bör helst träna flera dagar i veckan och försöka få in så mycket vardagsmotion som möjligt.

Att komma igång med träning

träning

Många känner en olust mot att träna på gym men det finns så många fler möjligheter att få motion än så. Om man även är intresserad av den sociala biten när man tränar så kan man börja spela en lagsport, man kan ta danslektioner eller söka sig till någon av de många träningsgrupper som finns att välja mellan idag. Om man inte är intresserad av det sociala under träningen så är löpning ett utmärkt alternativ men även yoga, pilates och simmning är populära val. Det absolut viktigaste att tänka på när du väljer vilken sport som passar dig är att du ska ha roligt när du sportar. Om du inte har kul under själva utövandet så kommer du snabbt att tröttna och då spelar det inte längre någon roll hur bra sporten är i teorin för hälsan och kroppen.

Glöm inte vardagsmotionen

Att få in motion i vardagen är viktigt om du vill leva ett hälsosamt liv. Det är bara enkla vanor som behövs bytas ut som exempelvis att ta trapporna istället för hissen eller rulltrappan, att gå istället för att ta bilen eller bussen och att i allmänhet försöka att tänka ut hur du kan röra mer på dig varje dag utan att behöva genomgå ett träningspass. Det kan handla om sådana enkla saker som att gå över till sin kollega för att fråga något istället för att skicka ett e-mail.

För att maximera effekten av ditt sportande så bör du försöka variera kondition- och stryrketräning samt se till att kroppen får vilodagar. Vilodagar är A och O för att musklerna ska få en chans att återhämta sig. På det sättet kan man bygga bra muskler samtidigt som man minskar risken för överansträngning och skador. För bästa effekt så bör du även tänka på din kost och äta en välbalanserad diet med rätt mängd kolhydrater, protein och fett och en massa grönsaker.

11 månader ago